[Orasi] Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για το μη ορισμό συνάντησης, προκειμένου να συζητηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος από τυφλούς, η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η διατήρηση των φοροαπαλλαγών σε μισθούς και συντάξεις

skordilis-spyros spyrisko στο otenet.gr
Δευ 18 Ιουλ 2016 17:57:39 EEST
Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για το μη ορισμό συνάντησης, προκειμένου να συζητηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος από τυφλούς, η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η διατήρηση των φοροαπαλλαγών σε μισθούς και συντάξειςΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 - 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: eoty at otenet.gr
www.eoty.gr

Αθήνα, 18/07/2016
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 637

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας
ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά


Προς:
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Τρ. Αλεξιάδη

Κοιν.:
1) Πρωθυπουργό της Χώρας κο Α. Τσίπρα
2) Υπουργό Επικρατείας κο Ν. Παππά
3) Υπουργό Επικρατείας κο Α. Φλαμπουράρη
4) Υπουργό Οικονομικών κο Ευ. Τσακαλώτο
5) Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Γ. Χουλιαράκη
6) Ε.Σ.Α.μεΑ.
7) Σωματεία μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για το μη ορισμό συνάντησης, προκειμένου να συζητηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος από τυφλούς, η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η διατήρηση των φοροαπαλλαγών σε μισθούς και συντάξεις.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), διαμαρτύρεται έντονα για την αθέτηση της υπόσχεσης που μας είχαμε δώσει σε προηγούμενη συνάντηση το Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με την οποία θα είχαμε νεότερη συνάντηση μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, δηλαδή στις αρχές καλοκαιριού για τη συζήτηση τριών επειγόντων θεμάτων αρμοδιότητάς σας, ζωτικής σημασίας, που αφορούν τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης:

1) Ενόψει της θέσπισης γενικευμένης χρήσης πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου, ζητάμε για τους τυφλούς να ισχύσει, κατ' επιλογή τους, το παλαιό σύστημα της τήρησης αποδείξεων, δεδομένου ότι η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τρίτα άτομα για λογαριασμό τους, τα οποία τυχόν προβαίνουν σε πληρωμές προϊόντων και υπηρεσιών, θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνη σε μεγάλη έκταση, λόγω της μη δυνατότητας ελέγχου από τον δικαιούχο τυφλό του ύψους των συναλλαγών από τον τρίτο εντολοδόχο.

2) Σχετικά με την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α., ζητάμε την πλήρη απαλλαγή της πρώτης κατοικίας μέχρι 120τ.μ., προσαυξανόμενη κατά 20τ.μ. ανά προστατευόμενο μέλος,  εφόσον αυτή ιδιοκατοικείται ή της μοναδικής κατοικίας η οποία ανήκει κατά ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή και τα δύο σε τυφλό ή άτομο με σοβαρό πρόβλημα όρασης και τη φορολόγηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας μέχρι του ύψους των 250.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 50.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, με το ποσό των 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό, όπως κατά τη διάρκεια ισχύος του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Επίσης, ζητάμε απαλλαγή από την επιβολή φόρου σε ακαλλιέργητα αγροτεμάχια και μειωμένο φόρο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις οι οποίες αποφέρουν εισόδημα σε τυφλούς που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Ο.Γ.Α. ή είναι άνεργοι. Επιπλέον, ζητάμε την εξαίρεση από την καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α. του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), το οποίο σήμερα υπολειτουργεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες του προς όφελος των Ελλήνων τυφλών, μαθητών και φοιτητών, καθώς και κτηρίων που ανήκουν σε αναγνωρισμένους φορείς τυφλών και ιδιοκατοικούνται.

3) Ενόψει της επαναξιολόγησης όλων των φοροαπαλλαγών έως το τέλος του έτους, ζητάμε τη διατήρησή τους στους μισθούς και τις συντάξεις των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και την επέκταση στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Παρότι επανήλθαμε με την αποστολή του υπ' αριθμ. 606/2106-2016 υπομνήματος, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να σας συναντήσουμε. Ως εκ τούτου δηλώνουμε ότι εάν έως την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 δεν έχει προσδιοριστεί η εν λόγω συνάντηση είμαστε υποχρεωμένοι να την επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο.


Με εκτίμηση

Για το Γενικό Συμβούλιο τής Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά 
www.eoty.gr


Περισσότερες πληροφορίες για την Orasi λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου