[Orasi] Αποκλειστικό: Ο Τσίπρας γνώριζε για τις σεξουαλικές επιθέσεις – Τι λέει στον θύμα του πρέσβη της Βενεζουέλας στον Ελεύθερο Τύπο

σωκράτης Ζωγράφος zsokratis στο gmail.com
Δευ 13 Μάϊος 2019 19:29:44 EEST


Ελεύθερος Τύπος - Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 - 09:16

Αποκλειστικό: Ο Τσίπρας γνώριζε για τις σεξουαλικές επιθέσεις – Τι λέει στον θύμα του πρέσβη της Βενεζουέλας στον Ελεύθερο Τύπο

12/05/19 • 09:16 | UPD 12/05/19 • 11:50

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Οπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.», πριν από λίγες μέρες το θύμα του Γκονζάλες δικαιώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, που αναγνώρισε ότι υπήρξαν σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων, ενώ αναφέρεται και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το μαρτύριο που βίωσε για 8 μήνες, από τις σεξουαλικές επιθέσεις του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, Φρανκλίν Γκονζάλες, περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ένα από τα θύματα (με τα αρχικά Ξ. Μ.), που εργάστηκε στην πρεσβεία, αλλά και στην πρεσβευτική κατοικία.

Το θύμα του εκλεκτού του Μαδούρο, που δικαιώθηκε από το δικαστήριο, αποκαλύπτει επίσης ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίεζαν τις εργαζόμενες ώστε να μην αποκαλύψουν το σκάνδαλο, για να μη πληγεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ!

Συνολικά πέντε εργαζόμενες της πρεσβείας υπέστησαν συστηματικά σεξουαλικές επιθέσεις από τον Γκονζάλες. Οπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.», πριν από λίγες μέρες το θύμα του Γκονζάλες δικαιώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, που αναγνώρισε ότι υπήρξαν σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων, ενώ αναφέρεται και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συγκαλύψει τότε την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας το 2013 είχε στείλει επιστολή στον Μαδούρο ζητώντας του να αποσύρει διακριτικά τον «άτακτο» πρέσβη από την Αθήνα, καθώς η δημοσιοποίηση του σκανδάλου «από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης» θα «βλάψει την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ομως, ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει, προκλητικά, να το παρουσίασει ως… fake news.

Τι βιώσατε στην πρεσβευτική κατοικία της Βενεζουέλας;

Οι παρενοχλήσεις ήταν συνεχείς. Για να καταλάβετε, ένα πρωί που πήγα στη δουλειά μου είδα τον πρέσβη της Βενεζουέλας να κατεβαίνει με τα εσώρουχά του και να μου ζητάει να συνευρεθούμε και αν δεν το κάνω, μου είπε πως θα απολυθώ.

Πώς αντιδράσατε;

Με αιφνιδίασε, δεν πίστευα ότι συμβαίνει αυτό. Με το που αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι γίνεται, φοβάσαι, ανατριχιάζεις. Αρχισα να φωνάζω, για καλή μου τύχη σταμάτησε. Αλλά σταμάτησε εκείνη την ημέρα – δεν σημαίνει ότι σταμάτησε τις επόμενες ημέρες.

Είναι μια οδυνηρή εμπειρία…

Δεν είναι απλά οδυνηρό. Είναι φόβος, είναι πόνος, είναι πίκρα, είναι οργή. Το μαρτύριο κράτησε για περίπου 8 μήνες, μέχρι να φύγει. Είναι πραγματικά εξαιρετικά επώδυνο να πηγαίνεις στη δουλειά σου, γνωρίζοντας ότι υπάρχει κάποιος που, εκμεταλλευόμενος την εξουσία του, θέλει να εκμεταλλευτεί το σώμα σου.

Γιατί απολυθήκατε από τον επόμενο πρέσβη;

Ο λόγος που απολυθήκαμε ήταν ακριβώς επειδή καταγγείλαμε στη Βενεζουέλα τη σεξουαλική παρενόχληση, την οποία υποστήκαμε πέντε άτομα συνολικά, κάτι που ευχόμαστε όλες, να μη συμβεί σε καμία γυναίκα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τις σεξουαλικές επιθέσεις;

Ναι, ήταν όλα σε γνώση του. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε τότε τις σεξουαλικές επιθέσεις, για αυτό άλλωστε και παρενέβη, έστειλε επιστολή στον Μαδούρο. Αυτό, όπως αποδείχθηκε σε βάθος χρόνου, γύρισε μπούμερανγκ σε εμάς, διότι ο επόμενος πρέσβης ήρθε με εντολή να μας απολύσει. Είχαμε κάνει τρεις καταγγελίες στο Καράκας, στις οποίες δεν τους δόθηκε η σημασία που έπρεπε, οπότε απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα.

Δεχθήκατε πιέσεις προκειμένου να μην καταγγείλετε τις σεξουαλικές επιθέσεις στις ελληνικές Αρχές;

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πιέσει αρκετές φορές τις εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που δέχονταν συστηματικά σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρέσβη, να μη μιλήσουν, να μην αποκαλύψουν τίποτα στις ελληνικές Αρχές. Μας είπαν να δείξουμε «πολιτική ωριμότητα» και πως δεν πρέπει να μιλήσουμε, καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσουν ώστε να λυθεί το θέμα. Αν μιλούσαμε, αυτό θα έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, μας είπαν.

Η απόφαση του δικαστηρίου σάς δικαιώνει;

Ηταν εξαιρετικά κουραστικό και ψυχοφθόρο το διάστημα που περιμέναμε γιατί κράτησε περίπου 2,5 χρόνια η δικαστική διαδικασία. Η απόφαση αποδεικνύει περίτρανα ότι είχαμε υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις, ότι συκοφαντηθήκαμε και ότι είχαμε και μια άδικη απόλυση, για λόγους που δεν ίσχυαν. Ηταν εκδικητική. Η απόφαση του δικαστηρίου μάς δικαιώνει, απλά ελπίζουμε να συμμορφωθεί και η πρεσβεία με την απόφαση ώστε να εκτελεστεί.

Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την εκδικητική απόλυση

Ο εφιάλτης για τις εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2012 και κράτησε μέχρι τον Ιούνιο του 2013, οπότε ο πρέσβης απομακρύνθηκε. Ο επόμενος, Φαρίντ Φερνάντες, απέλυσε εκδικητικά τα τρία θύματα του Γκονζάλες, επειδή είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις στις Αρχές της Βενεζουέλας. Το δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική και τη συνέδεσε άμεσα με τις σεξουαλικές επιθέσεις που είχαν δεχθεί οι εργαζόμενες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το δικαστήριο, που δικαίωσε το θύμα, αναγνωρίζει στον χρόνο της απόλυσης πολιτική σκοπιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφασή του ο δικαστής αναφέρει: «Οδηγήθηκαν σε απόλυση μέσα σε μικρό διάστημα δύο μηνών από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015, και σημειωτέον, μετά την εκλογή του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, ώστε να καταδεικνύεται το προειλημμένο της απόφασης απομάκρυνσής τους, ήτοι όχι σε χρόνο που θα έβλαπτε το πολιτικό συμφέρον του τελευταίου προ των εκλογών».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

https://www.eleftherostypos.gr/politiki/407343-apokleistiko-o-alexis-tsipras-gnorize-gia-tis-sexoualikes-epitheseis-ti-leei-thuma-tou-presbi-tis-benezouelas-ston-elefthero-typo/Σωκράτης


Περισσότερες πληροφορίες για την Orasi λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου