[Orasi] ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ 15/05/2020 Eθνική Ομοσπονδία Τυφλών

Γρηγόρης Αργυρόπουλος gregargy στο gmail.com
Σαβ 16 Μάϊος 2020 21:47:39 EEST


Δηλώνω Με σαφήνεια, ότι είμαι υγιής! Τυφλός είμαι! Γρηγόρης

Στάλθηκε από το iPhone μου

16 Μαΐ 2020, 6:19 μμ, ο/η Konstantinos Theodoropoulos <ksteo στο icloud.com> έγραψε:

> 
> http://www.eoty.gr/main/text.asp
> 
> ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ 15/05/2020
> ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ
> 15/05/2020
> 
> Για τα θέματα του χώρου, πιέστε 1.
> Για ενημέρωση σχετικά με την εξυπηρέτηση από τις Τράπεζες, πιέστε 2.
> Για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων από Δημόσιες Υπηρεσίες, πιέστε 3.
> Για ενημέρωση για τις ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πιέστε 4.
> Για οδηγίες διαχείρισης των ψυχοκοινωνικών προκλήσεων του κορωνοϊού (covid-19) για άτομα με προβλήματα όρασης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πιέστε 5.
> 
> 1.
> Συνάδελφοι,
> Το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε την τακτική συνεδρίαση για το μήνα Μάιο μέσω skype και εξέτασε όλα τα προβλήματα λειτουργίας του Συνδέσμου από τις συνέπειες της πανδημίας, όπως φυσικά και τα βασικά προβλήματα που διεκδικούμε από την Κυβέρνηση. Αποφασίστηκε η συνέχεια όλων των ενεργειών με κάθε πρόσφορο μέσο, καθώς και η επαναλειτουργία των γραφείων του Συνδέσμου σε όλη τη χώρα από τις 25 Μαΐου. Ωστόσο, μέχρι να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής και προστασίας, η πρόσβαση των μελών στα γραφεία μέχρι τις 31 Μάη μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον υπεύθυνο υπάλληλο του Συνδέσμου. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε επόμενο μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή. 
> Επίσης, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε και να διευκρινίσουμε σε σχέση με την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης, ότι μετά από απόφαση του Διευθυντή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσοδών (ΑΑΔΕ)  και σύμφωνα με το Ν.4611/2019 αρ.81, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση δήλωσης του προνοιακού επιδόματος, αφού απαλλάσσεται εντελώς και δεν υπολογίζεται ως εισόδημα.  
> 2.
> Μετά από υπόμνημα και ενέργειές μας στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι κατά τις τραπεζικές τους συναλλαγές, η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ κα Χαρούλα Απαλαγάκη μας ενημέρωσε εγγράφως ότι όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ενημερωθεί για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση τω συναλλασσόμενων με προβλήματα υγείας  εντός των καταστημάτων με φυσική παρουσία.
> 3.
> Εντοπίζοντας διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν γενικότερα τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες στις καθημερινές τους ανάγκες, παραθέτουμε στη συνέχεια τηλέφωνα και μειλ-όπου υπάρχουν- της Περιφέρειας και των μεγάλων Δήμων της Αττικής, ώστε να διευκολυνθείτε στην επικοινωνία σας. 
> Έχει ξεκινήσει η λειτουργία του τηλεφωνικού Κέντρου 1110, που αποτέλεσε πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στον αριθμό αυτό οι πολίτες, χωρίς καμία χρέωση, θα έχουν τη δυνατότητα όλο το 24ωρο να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και το 2142142000 όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
> 1) Δήμος Αθηναίων: Λειτουργεί τηλεφωνικές  γραμμές για τους πολίτες παρέχοντας τις εξής υπηρεσίες:
> -Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης, τηλ. 210 3637365, με τρεις ψυχολόγους και μία κοινωνική λειτουργό
> -Γραμμή Πρώτης Βοήθειας, τηλ. 210 3638049, με ιατρούς και επισκέπτες/επισκέπτριες υγείας από τα Δημοτικά Ιατρεία
> Οι δύο αυτές γραμμές λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.
> 2) Δήμος Καλλιθέας: Μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 15600 ή στα 210.95.32.712, 210.95.32.714, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8.00 έως τις 20.00 και Σάββατο 9:00-15:00 για είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν παροχή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης στους οικονομικά αδύνατους, καθώς και για παραλαβή και παράδοση πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα Κ.Ε.Π.
> 3) Δήμος Πειραιά: Λειτουργεί η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση, με στόχο την ψυχική ενδυνάμωση των δημοτών και των κατοίκων, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα στην τηλεφωνική γραμμή 210 – 4101930,  ψυχολόγος συζητά με τους πολίτες και ειδικά με τις ευπαθείς ομάδες της πόλης όλα όσα τους απασχολούν την κρίσιμη αυτή περίοδο, παρέχοντάς τους ψυχολογική υποστήριξη. Η  τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 17:00.
> 4) Δήμος Ιλίου: Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, όπως οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, άτομα ΑμεΑ χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και χρονίως πάσχοντες από νοσήματα που απειλούνται από τον κορωνοϊό (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι). Η καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 8:00 έως 16:00, στα τηλέφωνα: 2132030007 – 2132030011, καθώς επίσης και στο e-mail: homehelp στο ilion.gr.
> 5) Δήμος Πετρούπολης: Η δομή «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ» θα λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης κρίσης ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ και απόρων για το διάστημα που θα διαρκέσει η επείγουσα κατάσταση. Η Δομή αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, οι οποίες συνίστανται ιδίως στις εξής:
> - Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστότοπου, με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων. Καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:00-13:00 στα τηλέφωνα 210 5064073, 210 5064075 email frontida στο petroupoli.gr
> 6) Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας: Λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 210 2518875, Δευτέρα - Παρασκευή 08:00-20:00.
> 7) Δήμος Χαλανδρίου: Τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στερούνται προστατευτικού περιβάλλοντος ενεργοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου. Οι τηλεφωνικές γραμμές είναι: 210-6848380,210-6899911-13-14 και 210-6819068 και θα λειτουργούν από 08:00 έως  16:00.
> 8) Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Νέα δομή κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης δημιουργήθηκε στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης που δεν είσαι σε θέση να μετακινηθούν από τις κατοικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν. Στο τηλεφωνικό κέντρο στο 213-2020120 καθημερινά από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το απόγευμα  μπορούν να δηλώνουν τα στοιχεία τους.
> 4.
> Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ.
> 
> Αγαπητοί Συνάδελφοι, 
> Δημοσιεύθηκε στις 13.04.2020 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (ΦΕΚ 84), η οποία περιέχει μεταξύ άλλων, σημαντικές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν αποτέλεσμα των συνεχών και στοχευμένων πιέσεων της ΕΣΑμεΑ αλλά και των φορέων μελών της. 
> Πιο αναλυτικά για την ΠΝΠ: 
> - Πολύ σημαντικό είναι το άρθρο 73, το οποίο αναφέρει ότι κατά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, οι αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου οφείλουν να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Τονίζει μάλιστα ότι η παρούσα διάταξη υπερισχύει κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, διάταξης. Η ΕΣΑμεΑ προτείνει να έχετε μαζί σας το ΦΕΚ με το απόσπασμα αυτό και να το παρουσιάζετε στις αρμόδιες αρχές εάν χρειάζεστε κάποια βοήθεια. Πρόκειται για μια δίκαιη και οριζόντια διάταξη. 
> - Σύμφωνα με το άρθρο 8, το οποίο αναφέρεται στην άδεια ειδικού σκοπού, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, αυτός μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, αν ο γονέας που δεν εργάζεται είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή σύνταξη αναπηρίας.
> - Σύμφωνα με το άρθρο 9 το οποίο αναφέρεται στην παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, καθορίζεται ότι παρατείνεται έως την 31η Μαΐου 2020 η ισχύς των αποφάσεων χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων. 
> - Σύμφωνα με το άρθρο 10, οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης αναβάλλονται μέχρι την 31η Μαΐου 2020, ενώ η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και όλων εν γένει των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.ΠΑ., παρατείνεται, εφόσον έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση παράτασης, λόγω λήξης της ισχύος των σχετικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται στους δικαιούχους, η αίτηση παράτασης των οποίων: α) έχει προσδιοριστεί προς εξέταση σε συνεδρίαση των ανωτέρω υγειονομικών επιτροπών, εφόσον η συνεδρίαση αυτή έχει αναβληθεί, β) έχει υποβληθεί, αλλά δεν έχει εισέτι προσδιοριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης των υγειονομικών επιτροπών. Η καταβολή των παροχών παρατείνεται και σε περίπτωση υποβολής της σχετικής αίτησης παράτασης μετά από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Η παράταση καταβολής που προβλέπεται ανωτέρω ισχύει έως την έκδοση απόφασης περί έγκρισης ή απόρριψης των σχετικών αιτήσεων παράτασης των ενδιαφερομένων, μετά από εξέταση τους από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020. Επίσης με το ίδιο άρθρο παρατείνεται ισόχρονα η ασφαλιστική ικανότητα των προσώπων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος.
> 
> 5.
> Στα πλαίσια συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και την Ομάδα Εθελοντών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) «ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ» και ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος IRIS <<Οδηγίες για τη διαχείριση των ψυχοκοινωνικών προκλήσεων του κορωνοϊού (covid-19) για άτομα με προβλήματα όρασης>>, σημειώνουμε τις πιο κάτω χρηστικές οδηγίες. 
> Μπορούμε να  αναζητήσουμε βοήθεια, καλώντας σε τηλεφωνικές γραμμές, όπως στην Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η οποία στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και προσφέρει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη (λειτουργεί 7 ημέρες/εβδομάδα, από 06:00 έως 22:00 για την τρέχουσα χρονική περίοδο, και η κλήση είναι χωρίς χρέωση). Επίσης, μπορούμε να καλέσουμε και στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης «10306» για τον κορωνοϊό, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και μας προσφέρει τις παρακάτω επιλογές: α) παροχή ψυχολογικής στήριξης (24ωρη λειτουργία), β) παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα (λειτουργία από 08.00 έως 20.00), γ) παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών (24ωρη λειτουργία), δ) παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού (λειτουργία από 08.00 έως 20.00), ε) παροχή κοινωνικής στήριξης (λειτουργία από 08.00 έως 20.00). Η κλήση στη γραμμή είναι χωρίς χρέωση. 
> Ολόκληρο το κείμενο των οδηγιών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Συνδέσμου και της ΕΟΤ.
> 
> 
> 
> Κώστας στάλθηκε από το iPhone μου
> ________
> 
> Orasi mailing list
> για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
> orasi-request στο hostvis.net
> και στο θέμα γράψτε unsubscribe
> 
> Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
> Orasi στο hostvis.net
> 
> διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
> http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net
> 
> Για το αρχείο της λίστας
> http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
> Εναλλακτικό αρχείο:
> http://hostvis.net/pipermail/orasi_hostvis.net/
> παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
> http://www.freelists.org/archives/orasi
> __________
> NVDA δωρεάν αναγνώστης οθόνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
> http://www.nvda-project.org/
> _____________
> Τα ηχογραφημένα βιβλία με φυσική φωνή που ανεβαίνουν στις βιβλιοπροτάσεις προσφέρονται από τις βιβλιοθήκες που λειτουργούν οι φορείς των τυφλών ενώ Για να κατεβάσετε τον σχετικό κατάλογο επισκεφθείτε το http://www.hostvis.net/audiobooks/katalogos.zip
> ____________


Περισσότερες πληροφορίες για την Orasi λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου